Субота, 27.04.2024, 08:00
Вітаю Вас Гість | RSS

Вільховецька гімназія

Меню сайту
Захист прав дитини

Національна дитяча «гаряча» лінія


Національна дитяча «гаряча лінія»

Національна дитяча гаряча лінія


Національна гаряча лінія з питань запобігання домашнього насильства,
торгівлі людьми та гендерної дискримінації

Національна дитяча гаряча лінія

Головна » 2018 » Червень » 14 » Діти без нагляду дорослих
01:08
Діти без нагляду дорослих

Чи потрібен нам вогнегасник?

Вогнегасник – це один з найбільш розповсюджених первинних засобів пожежогасіння, здатен загасити вогонь у початковій стадії її розвитку. За даними Міжнародного технічного комітету по запобіганню та гасінню пожеж, у світі в середньому близько 20% загорянь ліквідується саме вогнегасниками.

Однак в Україні цей відсоток не перевищує 8. І причиною цьому є просто малозабезпеченість первинними засобами пожежогасіння об’єктів, підприємств, закладів, а особливо житлового фонду громадян, незнання населенням навиків їх застосування.

Відповідно до п. 3.6 розділу V «Правил пожежної безпеки в Україні» та п. 2 «Типових норм належності вогнегасників» для захисту квартир, житлових будинків, гаражів, будинків індивідуальної забудови, вогнегасники слід використовувати із розрахунку один на квартиру, будинок, або ж гараж. Так звані літні кухні, або кімнати для приготування їжі додатково оснащуються ще одним вогнегасником.

Проте, знайти цей засіб пожежогасіння у помешканнях наших громадян майже не реально. Відповідно ж до законодавства, Державний нагляд у сфері пожежної безпеки не в праві перевіряти приватні оселі, тим паче притягувати власників за відсутність вогнегасників до будь-якої відповідальності. Тому відповідальність за власну безпеку лежить на самих господарях.

Лише хотілося б зазначити, що з початку року на території Богуславського району виникло 42 пожежі, внаслідок яких загинуло 3 осіб. У багатьох випадках цих наслідків можна було уникнути, аби у помешканні був вогнегасник.

Якщо ви все-ж таки вирішити убезпечити своє життя і помешкання від нестримної сили вогню, який вирвався з-під контролю, то прислухайтесь до порад рятувальників. Необхідно звернути увагу на відповідність маркування вогнегасника, зміст технічного паспорту та інструкції по експлуатації, і головне - наявність сертифіката відповідності.

У паспорті заводу - виготовлювача повинні бути зазначені: загальні відомості про вогнегасник, його тип, технічні характеристики, принцип дії, вказівки по безпеці використання, порядок гасіння пожежі і технічного обслуговування, гарантійні зобов’язання виробника. Крім того, у паспорті повинні бути зазначені адреси організацій, що здійснюють технічне обслуговування вогнегасників.

Під час експлуатації вогнегасника один раз на місяць проводиться зовнішній огляд, при цьому перевіряється цілісність запобіжника запірно-пускового обладнання та індикатору тиску (стосується закачних порошкових вогнегасників - стрілка індикатору повинна перебувати в зеленій зоні).

При одержанні негативних результатів зовнішнього огляду, а також після закінчення гарантійного терміну експлуатації (12 місяців) вогнегасник необхідно направити в спеціалізований пункт проведення технічного обслуговування. Крім того, щорічно вогнегасники підлягають технічному обслуговуванню у спеціалізованих підприємствах.

Давайте розглянемо кілька ситуацій: наприклад в будинку внаслідок короткого замикання загорівся електропристрій (чайник, телевізор, тощо); або необачлива господиня забула, що на плиті готується обід внаслідок чого відбулося підгоряння їжі; чи від свічки на торті загорілася штора; або ж загорівся електролічильник; чи від недопалка сигарети загорілося розлите пальне в гаражі?... Таких ситуацій буває безліч. У всіх цих випадках, коли осередок горіння ще не значний у високій мірі ймовірності від біди може врятувати наявність переносного вогнегасника.

Проте рятує не лише його наявність, а й вміння правильно його застосовувати. Для цього ви можете ознайомитися з інструкцією, яка є на кожному вогнегаснику, або подивитися численні відео в Інтернеті.

Тож чи потрібен вогнегасник у господарстві - над цим необхідно замислитись самим власникам житла, адже сотня-друга гривень аж ніяк не дорожча за безпеку рідних і оточуючих людей, і не факт, що заощадивши сьогодні ви будете рахувати збитки завтра.

Бережіть себе і пам’ятайте: в разі виникнення пожежі негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

 

Начальник Богуславського РС ГУ ДСНС

України у Київській області

полковник служби цивільного захисту                                      В.В.Пономаренко

 

Категорія: 101 | Переглядів: 299 | Додав: Familiarhell | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Корисні посилання
Корисні посилання